جوانی در سیره اهلبیت (ع)
نوگرایى و نوجویى از ویژگی هاى جوان است. جوان دوست دارد خود را نشان دهد و مورد توجه دیگران واقع شود. والدین باید این واقعیت را بپذیرند ، در حد امكان به خواسته هاى معقول جوان پاسخ مثبت دهند و از سختگیرى و نه گفتن هاى غیر ضرورى كه به كدورت جوان مى انجامد ، بپرهیزند.
شیوه هاى تربیت جوان
روش درك واقعیات جوانى
بى تردید جوانى از حساس ترین و پرمخاطره ترین دوران زندگى است. جوان با همه توانای یها ، به خاطر حساسیت مقطع سنى ، مشكلات ، كمبودها و واقعیات انكار ناپذیر دارد. عدم درك جوان و بى توجهى به واقعیات طبیعى اش چه بسا ، به جاى تربیت ، سبب گمراهى جوان مى شود. بدین جهت ، باید متولیان امر تربیت جوان را موردتوجه قرار دهند ، واقعیاتى كه اشاره به برخى از آنها سودمند مى نماید :
الف) شدید بودن غریزه جنسى : شدید بودن غریزه جنسى از واقعیات انكار ناپذیر دوره جوانى است. این غریزه در جوان طوفانى است. بویژه امروزه كه جوانان اولین هدف تهاجم فرهنگى اند و زمینه هاى تحریك غریزه جنسى در آنان بیشتر مهیا است.
ب) محدودیت آگاهى و تجارب : جوان به تدریج به اطلاعات و آگاهی ها دست مى یابد و اندوخته هاى ناقص خود را تكمیل مى كند. توجه والدین و مربیان به محدودیت معلومات مفید و تجارب عملى جوان سطح توقعات آنان را كاهش مى دهد و معتدل مى سازد. على(ع) مى فرماید: «نادانى جوان معذور و علم و آگاهى اش محدوداست.» (1) بدین سبب اندیشه و نظر سنجیده كهنسالان از نیروى جوان برتراست.
ج) تكامل تدریجى عقل : جوان در مسیر تكامل عقلى است و اندیشه اش به تدریج تكامل مى یابد. على(ع) مى فرماید : «انسان تا 28 سالگى درحال تكامل عقلى است.» آن حضرت همچنین مى فرماید : «عقل جوان در 35 سالگى به نهایت كمال خود مى رسد و آنچه پس از آن به دست مى آورد ، تجربه است.» (2) بدین سبب باید در حد معقول از جوان انتظار داشت و این ویژگى را در رفتار و موضعگیری هایش مورد توجه قرار داد. این وضعیت ، به ویژه تا سن 18 سالگى ، بیشتر آشكار است. على (ع) مى فرماید : «پیوسته عقل و حماقت با یكدیگر در تعارضند تا اینكه شخص به 18 سالگى مى رسد. در این هنگام ، یكى بر دیگرى پیروز مى شود.»
د) جنون جوانى : جنون جوانى یكى از بیماری هاى روانى است كه هنگام بلوغ در برخى از جوانان آشكار مى شود.
رسول گرامى اسلام مى فرماید : «جوانى شعبه اى از دیوانگى است.» مستى جوانى حالت دیگرى است كه دراین مقطع سنى پدید مى آید. على (ع) انواع مستى را چهار نوع شمرده ، مى فرماید :
«شایسته است انسان عاقل خویشتن را از مستى ثروت و مستى قدرت و مستى علم و مستى تمجید و چاپلوسى مستى جوانى دورنگاه دارد ، زیرا هریك از این مستى ها بادهاى مسموم و پلیدى دارد كه عقل را مى رباید و آدمى را سبك مى سازد.» (3)
ه ) نوگرایى و شیك پوشى : نوگرایى و نوجویى از ویژگی هاى جوان است. جوان دوست دارد خودرا نشان دهد و مورد توجه دیگران واقع شود. والدین باید این واقعیت را بپذیرند ، در حد امكان به خواسته هاى معقول جوان پاسخ مثبت دهند و از سختگیرى و نه گفتن هاى غیر ضرورى كه به كدورت جوان مى انجامد ، بپرهیزند. على (ع) همراه قنبر به بازار رفت و از فروشنده اى پرسید : آیا دو لباس به قیمت پنج درهم دارید ؟ مرد پاسخ داد : آرى ، اى امیرمومنان. با این پاسخ حضرت دریافت كه فروشنده وى را شناخته است.
پس آنجا را ترك گفت ، نزد دیگرى رفت و همین پرسش را تكراركرد. فروشنده دوم جواب داد : آرى ، دو لباس دارم ، یكى بهتر است و سه درهم مى ارزد و دیگرى دو درهم. حضرت آنها را خرید و لباس سه درهمى را به قنبر داد. قنبر گفت : شما به آن سزاوارترید ، شمابالاى منبر مى روید و خطبه مى خوانید.
حضرت فرمود : «انتشاب و لك شره الشباب ... ، تو جوانى و میل جوانى دارى. من از پروردگارم شرم دارم و خود را بر تو ترجیح دهم.» (4) طبق این روایت على (ع) به خاطر جوانى قنبر و میل جوان به نوپوشى لباس بهتر و گران تر را به او داد.
مشورت كردن با جوان نشان دهنده احترام به اوست ؛ زیرا سبب مى شود بیشتر براى خود ارزش قائل شود ، بیشتر احساس مسوولیت كند و در نتیجه در راه تربیت خود بیشتر بكوشد
روش احترام و مسوولیت دادن به جوان :
احترام به شخصیت جوان و مسوولیت دادن به او از شیوه هاى مهم تربیتى شمرده مى شود. جوان ، با همه مشكلات و واقعیات دوره جوانى ، براى ایفاى نقش و انجام مسئولیت هاى مختلف توانایى بسیار دارد. عدم اعتماد به جوان و بى توجهى به توانایی هاى او مانع شكوفایى استعداد هاست و در نتیجه به عدم رشد مطلوب جوان مى انجامد. سیره گران سنگ رسول گرامى (ص) در مسیر دشوار تربیت ، بهترین سرمشق شمرده مى شود. آن بزرگوار به جوانان اعتماد مى كرد و كارهایى بس مهم به آنان مى سپرد.
بطور مثال: رسول اكرم عتاب بن اسید را كه بیست و یك سال داشت، والى مكه ساخت. و امر فرمود با مردم نمازبگزارد. عتاب بن اسید اولین فردی بود كه پس از فتح مكه در مكه نماز جماعت اقامه كرد. (5)
زید بن حارثه براى فرماندهى لشكر شایسته بود و امروز فرزندش اسامه شایستگى دارد. باید همه شما از او اطاعت كنید. (6)
روش محبت و رفاقت
محبت داروى بى نظیر بسیارى از دردهاست. محبت بسیارى مشكلات عاطفى و اجتماعى را از میان مى برد. محبت موثرترین شیوه تربیتى است. جوان كانون عاطفه و احساسات است و تشنه محبت صادقانه. ایجاد رابطه عاطفى و صمیمى در تربیت او بسیار سودمند است. درطریق تربیت ، تندى ، سختگیرى و فشارهاى روانى نه تنها مفید نیست ، بلكه سبب رنجش جوان و لجاجت بیشتر او مى شود.
جوانى ، به ویژه آغاز آن ، زمان دوستى و دوستیابى است و جوان شدیدا از دوستان خود تاثیر مى پذیرد. این ویژگى ایجاب مى كند كه والدین فرزندان خود را در انتخاب دوستان صالح یارى كنند و مهمتر اینكه خود براى او دوستى صمیمى باشند ، آنها باید ضمن انجام دادن وظیفه پدرى و مادرى ، دوستانى خوب و صمیمى براى جوانشان باشند. محبت و رفاقت صمیمانه با فرزند چنان مهم است كه امام صادق (ع) آن را راه درست تربیت در هفت ساله سوم زندگى مى داند.
آن حضرت مى فرماید : بگذار فرزندت هفت سال بازى كند ، هفت سال او را با آداب و روش هاى مفید تربیت كن و در هفت سال سوم مانند دوست صمیمى با وى همراه باش.»
روش موعظه
موعظه از شیوه هاى موثر در تربیت فرزندان جوان است. اگر اندرز با منطق و عطوفت همراه باشد ، بسیار موثر و كار ساز است. معصومان(علیهم السلام) از این شیوه بسیار بهره مى بردند ، براى مثال امام سجاد (ع) به فرزندش چنین اندرز مى دهد :
فرزندم ، آگاه باش. با پنج گروه همنشین نشوى ، سخن نگویى و درمسافرت دوستى نكنى. فرزند عرض كرد: پدرجان، آنان كیانند؟
حضرت فرمود : از همنشینى با دروغگو بپرهیز ؛ زیرا او مانند سراب است ، دور را نزدیك و نزدیك را دور جلوه مى دهد. از رفاقت با گناهكار و لاابالى اجتناب كن ، زیرا او تو را به یك لقمه یا كمتر از آن مى فروشد. از دوستى با بخیل بپرهیز ، زیرا او در ضرورى ترین وقت ها از یارى ات سرباز مى زند. از رفاقت با احمق اجتناب كن ؛ چون در پى سود رسانى به تو است ولى به خاطر نادانى زیان مى رساند. از مصاحبت با آن كه قطع رحم كرده بپرهیز ، زیرادر كتاب آسمانى مورد لعن و نفرین قرار گرفته است.
روش احترام به شخصیت
جوان براى شخصیت خود اهمیت بسیار قائل است ، هر نوع كم توجهى را بى احترامى به شخصیت خود مى داند. و چه بسا واكنش نشان مى دهد. احترام به شخصیت جوان در تربیت او بسیار موثر است. اگر جوان خود را بى مقدار و حقیر بشمارد ، احساس كند در نظر دیگران اعتبار و جایگاهى ندارد و نزد دیگران از احترام و ارزش برخوردار نیست ، تلاش در جهت رشد و تربیت خود را بى ثمر مى داند و چه بسا رفتارهاى نابهنجار بروز مى دهد.
مشورت كردن با جوان نشان دهنده احترام به اوست ؛ زیرا سبب مى شود بیشتر براى خود ارزش قائل شود ، بیشتر احساس مسوولیت كند و در نتیجه در راه تربیت خود بیشتر بكوشد.
فرآوری: نوریه نوچمنی
بخش خانواده ایرانی تبیان
:: موضوعات مرتبط:
روانشناسی ,
,
:: بازدید از این مطلب : 1627
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0